Voorkom langdurige stress en Burn-out!

5 tips om stress en burn-outs te voorkomen:

Start met geleide meditaties, er zijn vele aanbieders op dit gebied klik hier voor een aantal beginners mediaties. Creëer een plek waar jij je fijn voelt, een fijne stoel, klein tafeltje met een kaarsje, boedha-beeldje of kristal is meer dan genoeg.., iets wat meditatie uitstraalt. Kies een vast moment op de dag en de week: gedrag wordt gedragen door ritme! Houdt het 3-4 weken vol. Iets wordt een gewoonte of routine als je het inslijt (21dagen). De kans op terugvallen op je oude routine is altijd aanwezig, het helpt om dit bijvoorbeeld in een groep te doen. Kijk hier voor een introductie in de Mindfulness (8 weekse).

Elke dag vakantie!?

Ik hoor je denken: daar heb je weer zo’n manier om vanuit je luie stoel geld te verdienen.., maar dat is niet wat ik bedoel. Ik heb het over één van de meest simpele handelingen die je kunt doen voor je gezondheid.

Ga maar eens na wat doe je op vakantie.., de meeste van ons, als ze echt bij willen tanken van de dagelijkse beslommeringen.. doen vrij weinig (zeg maar niets, zeker als je een all-inclusive-resort opzoekt). Beetje eten, in het zonnetje zitten, op het strand liggen.. Wat gebeurt er dan als je op dat strand ligt? Het is warm, de zon op je huid, de wind in je haar, de zee op de achtergrond, je hoort de geluiden en mensen om je heen.., maar je luistert er niet echt geconcentreerd naar..je bent vaak, kalm, vredig, voldaan, veilig..kortom je bent aan het opladen. Misschien voel je nu al waar ik naartoe wil.

Dit lieve mensen, noemen ze bewust ontspannen, in Tibet/India/China/Zuid-Amerika, noemen ze dat meditatie, in Tibet noemen ze dit zelfs Yoga (yoga for the mind). Er zijn vele manieren om te mediteren, je kunt je op iets concentreren, bijvoorbeeld je ademhaling, voetstappen, lichaam. Je kunt je een voorstelling maken van iets (suggestie) of je probeert juist zo min mogelijk te focussen en gewoon af te wachten wat er komt. Meditatie wordt voor verschillende doeleinden gebruikt, gezondheid, inzicht, bezinning en dus ook voor ontspanning.

De onderzoeken die op dit gebied zijn gedaan, zijn gigantisch, qua uitslag en omvang. In eerste instantie is er tijdens de jaren ’70-’80 in Amerika veel onderzoeken gedaan met veelbelovende resultaten op gebied van o.a. lichamelijke-fysiologische effecten: verlaging van de hartslag, bloeddruk, herverdeling van doorbloeding van weefsels enzovoort. Uit deze studies blijkt ook de gunstige invloed op de hersenschorsactiviteit en met name de dempende/regulerende werking en dit resultaat houdt na meditatie een aantal uren aan!

Daarnaast zijn het terugdringen van verslavingsneigingen (alcohol, roken), verhoging van intelligentie, concentratie, groter empatisch vermogen, vermindering van ego-gerichtheid, minder angst een aantal voorbeelden van gunstige gedragsmatige effecten van meditatie. Waarom doet niet iedereen dit?!

Ik weet het ook niet! Waarschijnlijk omdat het in onze cultuur niet met de paplepel wordt ingegoten.. We zijn vooral bezig met de buitenkant en niet met de binnenkant.

Maar nu dat je het weet, wat houdt je tegen??
Voordat je begint een aantal tips.., net als met veel pogingen tot gedragsveranderingen liggen hier ook een aantal valkuilen op de loer. Het lagere-EGO is snel verveeld, leidt je af, vind het onzin, heeft er geen tijd voor, zin in.., kortom: Afkeer-weerzin. Andere bekenden zijn onrust & twijfel. Maar er zijn gelukkig ook helpende factoren: niet-oordelen, eindeloos opnieuw beginnen, vertrouwen, geduld.